Mer grønnsaker i barnas kosthold

Noen barn spiser alt, og noen spiser nesten ingenting. Her er fire av våre tips til hvordan vi kan få mer grønnsaker inn i barnas kosthold.

 

1 - Sett det frem!

Grønnsaker må gjøres tilgjengelig. Dette kan gjerne serveres på siden av annen mat. For eksempel kan du kutte gulrøtter, kålrot eller selleri i staver og ha det stående i glass på bordet når barna spiser fiskepinner eller pølser. Da ser vi barna smaker. Og når én gjør det gjør gjerne andre det også.

 

2 - Bak det.

Små knep i hverdagen kan gjøre mye. Rasp gjerne gulrot og ha det i brøddeigen. Vår erfaring er at barna synes det er spennende og godt. Noen har det til og med i pizzabunnen..

 

3 - Lag det selv!

I gode supper og sauser er det ofte mye grønnsaker. Den aromatiske treenigheten mirepoix (gulrot, selleri og løk) er base for mye mat i det franske kjøkkenet. Grønnsakene kuttes og stekes, og kan kjøres med stavmikser i etterkant om barna ikke vil ha klumper i pastasausen. La gjerne barna vite hvilke grønnsaker som er i maten (om de er modne for det).

 

4 - La dem se dem.

Skal barn lære seg å spise grønnsaker, må de først vennes til synet av dem. Om vi lar barna velge de grønnsakene de vil ha, risikerer vi at de velger å la være. Vi mener alle burde få litt grønnsaker på tallerkenen for å la det bli en del av måltidet. Antakelig vil ikke alt bli spist, men vår erfaring er at barna bli mer og mer modige på grønnsakene over tid så lenge det er en del av måltidet. Dette tar bare litt tid.

 

Alt i alt handler det om å gjøre grønnsaker tilgjengelig og la det bli en del av barnas hverdag. Veldig sjelden skjer endringer over natten, men ved at barna vennes til at det er en del av måltidet, ser vi at de spiser det vi tilbyr. Kanskje.

Stian Nielsen